duminică, 3 ianuarie 2010

Model necrolog, predica la morti


NECROLOG 1

Îndurerată familie, întristată adunare, fraţi creştini

 1. Pe clopote în vechime scria "pe cei vii chem, pe morţi plâng, fulgerele frâng"
 2. Azi, clopotele bisericii noastre plâng, pt că duc la groapă un om care până mai ieri era în mijlocul nostru, un om care ne era drag, şi pe care toţi îl apreciam.
 3. a fost un om bun, muncitor
 4. a avut ....x... copii, fete, băieţi, pe care i-a crescut cu greu, multe neajunsuri, supărări pt a-i face oameni mari, şi a ajunge fiecare la casa sa
 5. soţia i-a murit înainte, lăsându-l singur în această lume, pt că nu mai avea cui să îşi spună necazurile, suferinţele, fiecare familie pt sine, iar el s-a retras încet, încet în singurătatea sa.
 6. a fost un om gospodar: oi, capre, vaci, cai, porci, păsări, etc, încât curtea era neîncăpătoare
 7. a fost un om credincios, deşi a murit nfl. De fiecare dată ne primea când veneam cu Crăciunul, Boboteaza, venea să se spovedească regulat.
 8. Până acum, el singur a lucrat pentru mântuirea sa, însă de acum nu mai poate face nimic
 9. Doar rudele, prietenii, cei prezenţi mai putem face ceva pt uşurarea suferinţelor lui.
 10. ce putem noi face: să aprindem lumânări pt el de câte ori avem ocazia, să împărţim pentru el, alimente, haine, obiecte, mai ales dacă avem de la el anumite lucruri primite în dar de când trăia, să îl trecem la pomelnicele noastre, dacă ne-a ajutat vreodată în viaţă, şi să ne rugăm pentru el, pentru că "mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului", şi "unde sunt doi sau trei adunaţi în numele meu, acolo voi fi şi Eu".
 11. Să rugăm pe D-l nostru Iis Hs, să îl aşeze în corturile drepţilor, în rândurile sfinţilor, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, iar dacă a greşit cu ceva în această viaţă să rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl ierte, şi să îl odihnească în pace, acum şi pururea şi în vecii, vecilor, Amin. Dumnezeu să-l ierte!
Alcatuita de preot Stoica Daniel, parohia Capu Dealului, sau biserica cu cal2. ALT MODEL DE NECROLOG, alcătuit în toalitate de preot Stoica Daniel, Capu Dealului, Dragasani, spre a fi de folos si altora.

NECROLOG 2

INTRODUCERE: Îndurerata familie, întristată adunare, fraţi creştini

Spune Domnul Hristos: „privegheaţi şi vă rugaţi, căci nu ştiţi nici ziua, nici ceasul când va veni sfârşitul omului”.

Lasă în urmă o soţie înlăcrimată, pentru că iată de astăzi rămâne singură. Rămâne îndurerată, pentru că cel cu care a trăit o viaţă întreagă, pleacă din casă, din curtea unde a trăit, şi lasă în umă un mare gol. Nimic nu va mai fi la fel de aici înainte pentru ea, nimeni nu mai poate să o mângâie pe deplin, să-i asculte necazurile şi durerile, pentru că soţul ei nu mai este, la groapă se petrece, trece în umbra morţii, cu pământ se acoperă.

Lasa în urma 2 copii realizati pe care a stiut sa-i educe, să le creeze un viitor în viaţă, şi să-i înveţe dreapta credinţă. Lasă în urmă 2 băieţi realizaţi, însă întristaţi, pentru că iată, acum când aveau mai mult timp liber(părinţii erau la pensie), când puteau să petreacă mai mult timp împreună, tatăl lor îi părăseşte, îi lasă să se descurce singuri, şi nu se va mai întoarce niciodată.

Nepoţii, de asemenea sunt îndureraţi, pentru că cel care i-a crescut, care s-a bucurat mai mult decât orice pe lume de naşterea lor, văzând în ei viitorul lui, cel care le-a dat cele mai bune sfaturi, care i-a împăcat atunci cand erau supăraţi, nu mai este, nu le mai poate vorbi, nu va mai fi.

Lasă în urmă rude apropiate, prieteni , cunoştinţe, colegi de servici, vecini, toţi cei pe care i-a cunoscut şi cu care a avut relaţii deosebite.

Toţi aceştia îi vor duce lipsa, îi vor simţi absenţa sa, îşi vor aminti de el de multe ori, şi vor suspina în adâncul inimii lor, pentru că au pierdut pe cineva drag.

CUPRINS:

A avut o viaţă grea, cu multe încercări, necazuri şi suferinţe, peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu.

A lucrat la ICR.

Ospitalier, primitor cu cei care îl vizitau, sociabil, şi oricând gata sa ajute pe oricine ar fi apelat la el, şi-a atras de-a lungul timpului, numeroşi prieteni, vecini, cunoştinţe, dovadă fiind şi numărul mare de apropiaţi care l-au însoţit astăzi pe ultimul drum.

Ştia să spună o vorba bună, să îşi exprime sentimentele astfel încât să nu supere pe nimeni, şi să-i împace pe toţi.

Avea multe icoane, cruciulite, simboluri creştine în casă, fiecare cameră având propria sa icoană, dovadă că avea multă credinţă, şi punea pe Dumnezeu înainte de toate.

A fost un om credincios, care ne-a ajutat la biserică cu ce a putut (bani, sfaturi, dar şi muncă fizică).

A fost un om apropiat de biserică, mai ales în ultimii ani, astfel încât a deţinut şi funcţia de consilier parohial, alături de alţi 6, contribuind la bunul mers al bisericii, dar şi la administrarea şi organizarea parohiei.

De mic copil şi eu am avut multe amintiri legate de persoana decedatului, de multe ori discutam cu el, despre biserică, suflet şi viaţa viitoare. Personal mi-a dat de multe ori sfaturi, încurajări, încă de când eram la seminar.

Multe lucruri a făcut în viaţa sa, multe amintiri plăcute avem despre el, mult l-am iubit, devreme ne-a părăsit.

ÎNCHEIERE:

În acest moment de despărţire, rudelor, prietenilor, nu le rămâne decât să se roage şi să ajute sufletul lui prin milostenii, fapte bune.

Astfel bunul Dumnezeu, îi va ierta păcatele când sufletul lui va ajunge în scaunul de judecată, iar Hs îl va chema ca pe unul dintre aleşii Săi zicând: veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu, de moşteniţi împărăţia cerurilor cea gătită vouă încă de la întemeierea lumii.

Să rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos, să îl primească pe robul lui Dumnezeu Gheorghe în împărăţia sa, acolo unde drepţii sălăşluiesc, unde este locaşul celor vii, în sânul lui Avraam, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, iar dacă a greşit cu ceva în această viaţă, să-l rugăm pe Dumnezeu să îl ierte (Dumnezeu să îl ierte!), şi să-l odihnească în pace, acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin.
NECROLOG 3 15.12.2011Îndurerată familie, întristată adunare, fraţi creştini

 1. Pe clopotele bisericilor din vechime erau imprimate aceste cuvinte in limba latina: "Pe cei vii chem, pe morţii îi plâng, fulgerele frâng".

Iubiti credinciosi,

 1. Astazi, clopotele bisericii noastre plâng, pt că duc la groapă un om care până mai ieri era în mijlocul nostru, un om care ne era drag, şi pe care toţi îl apreciam.

 2. A fost o persoană bună, credincioasă, cu suflet curat şi cu frica de cele sfinte, care a pus mai presus de toate familia, copii şi pe Dumnezeu.

 3. A avut ....... copii, ….fete, ….băieţi, pe care i-a crescut cu greu, multe neajunsuri, supărări pt a-i face oameni mari, şi a ajunge fiecare la casa sa.

 4. Sotul (soţia) i-a murit înainte, lăsându-l(o) vaduv(a) în această lume. Pt că nu mai avea cui să îşi spună necazurile, suferinţele, el(ea) s-a retras încet, încet în singurătatea sa.

 5. A fost un barbat(femeie) harnic: oi, capre, vaci, cai, porci, păsări, etc, încât curtea era neîncăpătoare.

 6. A fost o persoană credincioasă, deşi a murit NFL. De fiecare dată ne primea când veneam cu Crăciunul, Boboteaza, venea să se spovedească la biserica in fiecare post, iar cand nu a mai putut sa vina singur(a), ne-a chemat sa o spovedim, impartasim din 6 in 6 saptamani.

 7. Până acum, el singur a lucrat pentru mântuirea sa, însă de acum nu mai poate face nimic.

 8. Doar rudele, prietenii, cei prezenţi mai putem face ceva pt uşurarea suferinţelor lui.

 9. Ce putem noi face: să ne rugăm şi să aprindem lumânări pt el(ea) de câte ori avem ocazia, să împărţim pentru el(ea), alimente, haine, obiecte, mai ales dacă avem anumite lucruri, daruri primite de la el(ea) de când trăia. Să îl(o) trecem la pomelnicele noastre, dacă ne-a ajutat cu ceva în viaţa sa, şi să ne rugăm pentru el, pentru că "mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului", şi "unde sunt doi sau trei adunaţi în numele meu, acolo voi fi şi Eu".

 10. Să rugăm pe D-l nostru Iis Hs, să îl(o) aşeze în corturile drepţilor, în rândurile sfinţilor, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, iar dacă a greşit cu ceva în această viaţă să rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl(o) ierte, şi să îl(o) odihnească în pace, acum şi pururea şi în vecii, vecilor, Amin. Dumnezeu să-l(o) ierte!

NECROLOG 4 14.02.2012

Azi ne-am adunat să conducem pe ultimul drum pe roaba lui Dumnezeu (N), mama a
doua fete (N), şi a doi nepoţi (N).
Deşi singură la părinţi, a trecut prin multe momente gele ale timpului, şi-a
înmormântat părinţii, apoi soţul (N), şi la bătrâneţe doi gineri pe (N), oameni deosebiţi şi
respectaţi care au sprijinit-o mereu în momentele vieţii.
Boala şi suferinţa i-au răpus puterile, astfel că a zăcut o bună perioadă de timp.
În tinereţe mergea la biserică duminicile şi sărbătorile religioase, mai târziu când boala
a răpus-o, ca o bună credincioasă nu a uitat niciodată de rânduiala sfântă a spovedaniei şi a
sfintei împărtăşanii.
În toată perioada grea de suferinţă au fost alături de ea fetele (N), care au îngrijit-o
si au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă ca mama lor să aibă cele mai bune condiţii şi să nu
ducă lipsă de nimic. Nu a dus lipsă nici de alinare si mângâiere din partea nepoţilor pe care i-a
crescut cu multă dragoste iar acum la ceas de desparţire, le lasă inima goală şi sfâşiată.
Nu te vom uita niciodată mama noastră bună şi bunică noastră iubitoare.
Dumnezeu să o ierte şi să îi fie ţărâna uşoară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu